Reizen met het OV

Hoe werkt dat nu precies, reizen met het openbaar vervoer? Hoe weet je hoe je van A naar B komt, wanneer de bus komt en hoe je kunt betalen? We leggen het je graag uit!
Hoe werkt reizen met de bus?
Een bus rijdt op vaste tijden een vaste route, met een vast begin- en eindpunt. En met vaste stops langs de route: de bushaltes. Bij die haltes kun je in- en uitstappen.

Voorbereiding van de reis

Plan je reis voor je de bus neemt. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je extra ontspannen reizen. Je plant je reis met de reisplanner. Bij iedere halte vind je ook de dienstregeling van de bussen die hier stoppen.

Kies je vervoerbewijs

Om te kunnen reizen met het openbaar vervoer, heb je een geldig vervoerbewijs nodig. Dat kan door in- en uit- te checken met de OV-chipkaart of betaalpas of door een kaartje bij de chauffeur te kopen.

Leeftijdskorting

Reizigers van 65 jaar en ouder kunnen met 34% korting in bus, tram en metro reizen. Die korting krijg je automatisch als je met een persoonlijke OV-chipkaart reist. Met deze kaart wordt de leeftijdskorting namelijk direct verwerkt. Check je in- en uit met betaalpas en wil je daarbij gebruik maken van leeftijdskorting? Dan moet je deze eerst activeren. Lees meer over leeftijdskorting bij OVpay.
Je kan reizen met je OV-chipkaart als er een vrij-reizen abonnement, kortingskaart of saldo op staat. Aan het begin van je reis check je in door je OV-chipkaart tegen de kaartlezer in de bus aan te houden. De kaartlezer herken je aan het logo van de OV-chipkaart. Als er voldoende saldo of een geldig reisproduct op je kaart staat, geeft de kaartlezer een toegangssignaal. Ook brandt er een groen lampje. Aan het eind van de reis houd je je OV-chipkaart weer bij een poortje of een kaartlezer om uit te checken. Op de display staat wat de reis heeft gekost en hoeveel saldo je nog op de kaart hebt.

Om te reizen met een vrij-reizen abonnement, kortingsproduct of leeftijdsreductie heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig.

Papieren kaartje

Reizen kan nog steeds met een papieren kaartje. Een kaartje kun je kopen bij de buschauffeur. Je betaalt door te pinnen met je pinpas, creditkaart of mobiele telefoon en ontvangt dan een bonnetje. Het bonnetje dat je ontvangt is gelijk je vervoersbewijs. Met dit bonnetje kun je als je de bus verlaat uitchecken en als je wilt overstappen kun je in de andere bus inchecken.

Sommige kaartjes zijn ook te koop bij een verkooppunt, zoals een winkel of de plaatselijke VVV. Het voordeel hiervan is dat een medewerker je kan helpen en je ook met contant geld kan betalen. Als je bij een verkooppunt een papieren kaartje koopt, krijg je een kartonnen kaartje met een chip erin. Op deze chip wordt dan een kaartje gezet. Met dit kartonnen kaartje kun je vervolgens in de bus in- en uitchecken.

Hulp nodig met een reis plannen of korting aanvragen?

De digitale wereld maakt het reizen leuker en makkelijker. SeniorWeb helpt je jou weg te vinden in de snel veranderende digitale wereld met tips en stap-voor-stapuitleg. Ontdek hier hoe SeniorWeb jou kan helpen bij het plannen van een reis en het aanvragen van leeftijdskorting.

E-tickets

E-tickets zijn kaartjes die je online koopt. Dit kan via de website en via de Transdev app. Als je via de website een e-ticket koopt krijg je deze toegestuurd via een e-mail. Je kunt het toegestuurde digitale bestand printen of scannen via je smartphone. Als je via de Transdev app een e-ticket koopt kun je deze scannen vanaf de Transdev app.
Check in en uit met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Handig als je af en toe met het OV reist. Zo hoef je geen los kaartje te kopen of saldo op je OV-chipkaart te zetten. Kies wat het beste bij je past! Deze vorm van betalen heet OVpay.

Inchecken met een betaalpas werkt hetzelfde als inchecken met een OV-chipkaart. Aan het begin van je reis check je in door je betaalpas tegen de kaartlezer in de bus aan te houden. De kaartlezer geeft een toegangssignaal en er brandt een groen lampje. Aan het eind van de reis houd je dezelfde betaalpas weer bij een kaartlezer om uit te checken.

Let op: haal je pas uit je portemonnee om in te checken.

Hulp nodig met een reis plannen of korting aanvragen?

De digitale wereld maakt het reizen leuker en makkelijker. SeniorWeb helpt je jou weg te vinden in de snel veranderende digitale wereld met tips en stap-voor-stapuitleg. Ontdek hoe SeniorWeb jou kan helpen bij het plannen van een reis en het aanvragen van leeftijdskorting.

Op verschillende locaties, zoals buurthuizen en bibliotheken, bij jou in de buurt kunnen medewerkers je helpen met jouw vragen over het openbaar vervoer in je regio.

*Per 1 oktober is de Senior Dagkaart niet meer verkrijgbaar in de bus.
Je kunt het beste in- en uitchecken met je contactloze betaalpas, creditcard en mobiel of met je OV-chipkaart.

Tijdens de busreis

1

Instappen: steek je hand op als de bus komt

Zo weet de chauffeur dat je in wilt stappen. Een bus stopt alleen bij een halte als er mensen willen in- of uitstappen

2

Vervoerbewijs: zorg voor een geldig vervoerbewijs

Koop een kaartje bij de chauffeur of check in met je OV-chipkaart of betaalpas.

3

Uitstappen: druk op de stopknop

Zo weet de chauffeur dat je uit wilt stappen. Als je niet op de stopknop drukt stopt de bus niet. Doe dit voor je bij de halte komt.

4

Uitchecken: uitstappen betekent uitchecken

Reis je met een OV-chipkaart of betaalpas? Vergeet dan niet uit te checken!

Ook interessant

Klantenservice

Kunnen we je ergens mee helpen?

Senioren

Reizigers van 65 jaar en ouder kunnen met korting reizen. Er zijn abonnementen om het reizen nog voordeliger te maken.