Reisinspiratie

In Noord-Holland Noord zijn veel leuke bezienswaardigheden, uitjes en evenementen. Met de bus brengen wij je er graag naar toe. 

Reisinspiratie september 2021

Libelle’s Jan, Jans en de Kinderen 50 jaar! (Tentoonstelling Museum van de Twintigste Eeuw)

Prachtige tentoonstelling “Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar KLEIN GELUK in Libelle”. Al een halve eeuw zijn de belevenissen van deze bekende Hollandse familie te zien in Libelle. Samen met Redactie Libelle (DPG Media) heeft het museum een bijzondere presentatie gemaakt waarbij 50 strips op XXL formaat zijn te zien. Maar ook vitrines boordevol met Jan, Jans en de kinderen.
Kom genieten van de grappige, ontroerende en voor iedereen herkenbare belevenissen van de familie Tromp en hun vrienden. Ontmoet ze levensgroot, bekijk de leukste strips, teken mee op de strip-muur of maak een Jan Jans en kinderen-puzzel. En natuurlijk gaan jullie op de bekende bank zitten en maken met de familie Tromp erbij een vrolijke selfie!
Voor deze tentoonstelling zijn 50 favoriete strips geselecteerd. Een feestelijk overzicht van een halve eeuw klein geluk met de 50 allerleukste strips van 1970 tot heden. Op XXL formaat, 2,5 meter hoog, in grote lichtbakken, met in elke aflevering een klein geluk moment.

Meer informatie.

Je bereikt het museum van de twintigste eeuw met lijn 14 halte Hoorn, Nieuwe Wal of lopend vanaf Hoorn, Station


Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang (Westfries Museum).

Bomen, bloemen, vogels: in de 18e eeuw was het mode kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Het Westfries Museum geeft met de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang de verbeelding de ruimte. Te zien tot en met 12 september 2021. Reserveren is verplicht, dit kan via www.wfm.nl/reserveren.

De tentoonstelling omvat monumentale handbeschilderde behangsels uit de achttiende en negentiende eeuw, hedendaags werk van Snijder&CO, die het ambacht van het behangschilderen nieuw leven inblazen, en het verhaal over de Vaderlandsche Maatschappij van Reederij en Koophandel ter Liefde van ‘t Algemeen die met de productie van handbeschilderd behang de economische crisis vanaf 1777 te lijf ging.

Meer informatie

Je bereikt het Westfries Museum met lijn 14 halte Hoorn, Gedempte Turfhaven of lopend vanaf Hoorn, Station

Bakkerijmuseum Medemblik

‘De oude bakkerij’ is een museum in vol bedrijf, dat bezoekers verleidt via alle zintuigen

De meer dan 45.000 bezoekers per jaar die bij ‘De oude bakkerij’ naar binnen stappen, weten meteen: dit is een museum in vol bedrijf. Dat is niet alleen te zien, maar ook de ruiken, te proeven, te beleven. Geen museum om alleen maar op afstand op afstand naar spullen te kijken, maar om met inzet van alle zintuigen de wereld van brood, banket, chocolade en suikerwerk te ontdekken. Alle schatten van het Nederlandse bakkersambacht, materieel en immaterieel, zijn hier te vinden. De bijzondere kennis, unieke vaardigheden en natuurlijk de typerend Nederlandse tradities.

Meer informatie of koop tickets via: https://deoudebakkerij.nl/

Het Bakkerijmuseum is bereikbaar met lijn 139 halte Medemblik, Busstation.

De geheime zolder (vanaf 10 september 2021)

Na meer dan 500 jaar opent de Grote Kerk voor het eerst haar zolderruimtes. Volg de ongebaande paden onder leiding van een gids en bekijk de imposante balkenconstructies, tongewelven, lijkenluiken en het carillon op een hoogte van bijna 30 meter. Onbekende bouwsporen werpen een nieuw daglicht op een eeuwenoude bouwgeschiedenis. Ontdek geheim gebied en geniet van het uitzicht. Voor meer informatie over tickets klik hier.

Je bereikt de Grote Sint-Laurenskerk met lijn 2 of 8 halte Alkmaar, Kerkplein.

Open Monumentendag gemeente Alkmaar (11 en 12 september).

Altijd al een kijkje willen nemen in dat ene prachtige, monumentale pand? Grijp dan op 11 en 12 september je kans, want dan is het Open Monumentendag in Alkmaar en Open Monumentendag in Schermer & De Rijp! Ook dit jaar is er weer van alles te doen, te beleven en te bewonderen voor jong en oud. Stippel je eigen route uit langs tuinen en exposities of langs hofjes. Er staan een heleboel monumentale deuren voor je open.

Uiteraard gaan alleen de monumenten waar je 1,5 meter afstand kunt houden open. Pak lekker de fiets en ontdek de parels in de binnenstad van Alkmaar, Oudorp, Koedijk en van het Land van Leeghwater!

Zo kun je onder andere Bunker R616 in de Alkmaarder Hout, de Ringersfabriek, de Molen De Eendracht, het Kruithuisje, het Raadhuis Grootschermer en de Museummolen bezoeken.
Erfgoed Alkmaar heeft een uitgebreid programma gemaakt voor jong en oud, kijk op de website in de gaten voor de plattegrond en het programma.

Je bereikt het centrum van Alkmaar met verschillende buslijnen. Uitstappen bij halte Alkmaar, Kanaalkade of Alkmaar Station