Reis alleen als dat echt nodig is en draag een mondkapje. Zorg voor voldoende saldo op je OV-chipkaart of koop vooraf je kaartje.

Over het coronavirus

Vanaf juni is de capaciteit weer verhoogd, zodat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, het OV kunnen blijven gebruiken. We verzorgen een zo compleet mogelijke dienstverlening, binnen de beperkingen die de overheidsmaatregelen rondom de coronacrisis met zich meebrengen. Om verantwoord reizen in het OV mogelijk te maken, vragen we onze reizigers om zich aan de landelijke spelregels te houden.

De landelijke spelregels in het kort:

 • Reis alleen met het OV als dat echt nodig is
 • Maak in het OV gebruik van een niet-medisch mondkapje (verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar). Zet het mondkapje op voor je instapt
 • Houd voldoende afstand in onze voertuigen, ook bij het in- en uitstappen
 • Mijd drukte: reis zoveel mogelijk buiten de spits

Let op: de dienstregeling verandert

Tot en met zaterdag 4 juli geldt de aangepaste dienstregeling zoals onderaan deze pagina omschreven. Bekijk alle wijzigingen per lijn >
Ongeveer half juni zal de dienstregeling voor na 4 juli bekend worden gemaakt.

​De verwachte vervoervraag in Noord-Holland Noord denken wij het beste te kunnen bedienen door de aangepaste dienstregeling te blijven rijden tot aan de zomervakantie. Omdat vanaf 2 juni de middelbare scholen weer (aangepast) onderwijs op de locaties geven, rijden we de specifieke scholierenlijnen tot aan de zomervakantie volgens de normale dienstregeling als aanvulling. Deze lijnen bieden specifieke onderwijs gerelateerde relaties die in de aangepaste dienstregeling ontbraken. Daarnaast zetten we waar de vervoervraag daartoe noodzaakt, extra capaciteit door middel van versterking in. We monitoren voortdurend het gebruik van de bussen om zo snel als mogelijk bij te sturen als daar aanleiding toe is.

Vanaf dinsdag 2 juni gaan de scholierenlijnen (m.u.v. lijn 660) weer volgens de reguliere dienstregeling rijden.

Uitzonderingen:
 • De buurtbussen zullen tot en met 16 augustus 2020 niet rijden.
 • ​De nachtlijnen N60 en N69 zullen niet rijden.

De actuele reisinformatie kun je uiterlijk een week van tevoren vinden in de reisplanner op de website en in de app.

Overal Taxi reserveren
Als er op een bepaald moment geen lijnbus of OveralFlex rijdt. Kan er gebruik worden gemaakt van Overal Taxi. Het is een taxi-dienst waarmee je op afspraak van deur tot deur wordt gebracht.

 • Bel 088-6000 983
 • Reserveer je rit uiterlijk 30 minuten voordat je wilt vertrekken (we hanteren een ophaalmarge van maximaal 15 minuten na het afgesproken tijdstip).
 • Betaal bij de chauffeur. Je betaalt het tarief van een straattaxi minus 10%.

Aangepaste serviceverlening

De serviceverlening in het openbaar vervoer wordt wat anders dan reizigers gewend zijn om de verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Vanaf 1 juni is een mondkapje in het OV verplicht

Het gebruik van mondkapjes wordt per 1 juni in de ov-voertuigen voor reizigers verplicht. De ov-bedrijven roepen reizigers op om ook nu al mondkapjes te dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen.

Achterin instappen

We verzoeken reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én achterin in te checken. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Met deze maatregel proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers.

Chauffeurs verkopen tijdelijk geen kaartjes

Reis met je OV-chipkaart of koop vooraf een ritkaartje als e-ticket.

Betalen OveralFlex

Het betalen met de OV-chipkaart bij de chauffeurs van Overal Flex is niet langer verantwoord met het oog op de verspreiding van het Coronavirus. Chauffeur en reiziger komen dan te dicht bij elkaar in de buurt. Daarom kan er tot nader bericht alleen nog maar betaald worden met de pinpas via de SumUp bij Overal Flex. Hierbij hanteren we een tijdelijk tarief van € 2,- enkele reis.

Ben je in het bezit van een abonnement (Dal Vrij 65+, Overal-abonnement of Studenten-OV, RNZA-abonnement) dan kun je op vertoon van de OV-chipkaart reizen met OveralFlex

Veelgestelde vragen

Naar aanleiding van de persconferentie van 6 mei, ontvangen we veel vragen. We hebben een aantal vragen hieronder beantwoord. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Kijk op de website van de Rijksoverheid:
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met openbaar vervoer?
Reis alleen met het openbaar vervoer als het echt niet anders kan. Mocht je met het openbaar vervoer reizen, dan zijn de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen:
 • Was vaker de handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes.
 • Volg de instructies van onze medewerkers op.
 • Draag in de voertuigen een mondkapje. Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Vermijd drukte.
 • Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.
Ik heb geen mondkapje. Mag ik nog met het openbaar vervoer?
Het gebruik van mondkapjes wordt per 1 juni in OV-voertuigen voor reizigers en medewerkers verplicht. Je hoeft geen medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Je kunt een zelfgemaakt of een niet-medisch mondkapje dragen. Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende, het kapje moet goed aansluiten rondom de mond. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van mondkapjes.

Is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer?
Ja, vanaf 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht voor reizigers en medewerkers.

Welk type mondkapje heb ik nodig in het OV?
Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Je kunt deze ook zelf maken.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen? Je kunt een niet-medisch mondkapje onder meer kopen bij de apotheek of drogist. Je kunt wegwerp-mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. Je kunt ook een (katoenen) niet-medisch mondkapje kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Hoe zit dat met 1,5 meter afstand in het OV?

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. In de voertuigen wordt geaccepteerd dat 1,5 meter niet altijd haalbaar is. Daarom wordt dit beleid in trein, bus, tram en metro versoepeld, in combinatie met het gebruik van mondkapjes, waarmee verantwoord reizen mogelijk is. Waar nodig helpen we je hierbij met aanwijzingen in of bij onze voertuigen. Op stations en bij haltes vragen we je om wel 1.5 meter afstand te houden.

Ik heb een kwetsbare gezondheid. Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?
Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, kun je voorlopig beter niet met het openbaar vervoer reizen. Moet je toch ergens dringend zijn en heb je geen eigen vervoer? Vraag dan om hulp in je omgeving of reis per taxi.

Welke maatregelen nemen de openbaarvervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?
Connexxion en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden op perrons, stations en bij haltes. Vanaf 1 juni zijn niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.

Vanwege de coronamaatregelen kan ik geen kaartje kopen bij de buschauffeur. Wat nu?
Achterin instappen betekent inderdaad dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom met de OV-chipkaart. Je kunt je OV-chipkaart online opwaarderen.

Geen OV-chipkaart? Kies dan voor een e-ticket. Speciaal voor deze bijzondere situatie zijn er losse ritkaartjes te koop in onze e-ticketshop.

Tijdelijk reizen kinderen tot en met 11 jaar gratis mee met een reiziger van 18 jaar of ouder die een geldig vervoersbewijs bezit. Er mogen maximaal 4 kinderen per betalende reiziger meereizen.

Wanneer kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer? Wat betekent een ‘noodzakelijke’ reis?
Reis alleen met het openbaar vervoer als het echt nodig is en je geen ander vervoer hebt. Zo kunnen we zorgen voor voldoende plek voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen. Is je reis echt noodzakelijk en heb je geen andere reismogelijkheden? Dan kun je met het ov reizen. Denk bij ‘noodzakelijk’ aan de volgende situaties:
 • Je hebt een afspraak in het ziekenhuis.
 • Je bent mantelzorger voor iemand in uw omgeving.
 • Je moet aanwezig zijn bij een uitvaartplechtigheid.
 • Je moet een schoolexamen afleggen.
Neem altijd de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals voor en na de reis handen wassen, geef elkaar de ruimte en 1,5 meter afstand houden op de stations, perrons en bij de haltes. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is per 1 juni verplicht.

Vanwege het coronavirus maak ik voorlopig geen gebruik van mijn abonnement. Kan ik mijn reisproduct vroegtijdig of tussentijds opzeggen?
We hebben de verschillende mogelijkheden per reisproduct voor je op een rij gezet.
Bekijk de mogelijkheden

Aanpassing dienstregeling reguliere buslijnen:

Lijn 1 Alkmaar Station - de Hoef

Dagelijks overdag elk uur, 's avonds ongeveer eens per twee uur

Lijn 2 Alkmaar Daalmeer - Station Overdie

Maandag t/m zaterdag overdag elk half uur, zondag overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 3 Alkmaar Station - De Mare - Daalmeer

Vervalt volledig, lijn 2 / 4 is alternatief.

Lijn 4 Alkmaar Station - Vroonermeer - Daalmeer

Maandag t/m zaterdag overdag elk half uur, zondag overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 8 Alkmaar Station - Bestevaerstraat

Vervalt m.u.v. laatste rit, lijn 163 is alternatief

Lijn 10 St. Pancras - Alkmaar Station

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 11 Hoorn Station - Zwaag Risdam

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 14 Luslijn Hoorn Station - Kersenboogerd

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 28 Texel Veerhaven - Den Burg - De Koog

Volgend op de wijzigingen die TESO doorvoert in de dienstregeling zal ook lijn 28 vanaf vrijdag 15 mei 2020 weer elk uur rijden en zo op de afvaarten van TESO blijven aansluiten.

TESO vaart rond het Pinksterweekend 2020 volgens de reguliere dienstregeling, inclusief de afvaarten met de tussenboot. Lijn 28 en lijn 33 (vaste land) zullen echter volgens de vaste uurdienst rijden en daarmee alleen aansluiten op de reguliere dagelijkse afvaarten van de TESO. Onderstaand kun je de actuele dienstregeling van lijn 28 en/of lijn 33 opvragen.

Lijn 30 Den Helder Station - Station Zuid - Julianadorp

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 31 Den Helder Station Zuid - Den Helder Station

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur

Lijn 33 Den Helder Station - Veerhaven

Lijn 33 rijdt alleen aansluitend op reguliere afvaart TESO.

TESO vaart tijdens het Pinksterweekend 2020 volgens de reguliere dienstregeling, inclusief de afvaarten met de tussenboot. Lijn 28 en lijn 33 (vaste land) zullen echter volgens de vaste uurdienst rijden en daarmee alleen aansluiten op de reguliere dagelijkse afvaarten van de TESO. Onderstaand kun je de actuele dienstregeling van lijn 28 en/of lijn 33 opvragen.

Lijn 34 Den Helder Station - De Schooten

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 123 Alkmaar Station - De Rijp - Alkmaar Station

Maandag t/m vrijdag overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.
Op zaterdag en zondag Overal Flex.

Lijn 128 Hoorn Station - Noordbeemster

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 129 Alkmaar Station - Noordbeemster - P'rend Tramplein

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 132 Hoorn Station - Wervershoof - Andijk

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 133 Hoorn Station - Wognum - Opmeer - Hoogwoud

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 134 Hoorn Station - Abbekerk Dorp - Wieringerwerf

Maandag t/m zaterdag overdag elk uur.

Lijn 135 Hoorn Station - Wieringerwerf - Den Helder

Dagelijks overdag en ’s avonds elk uur.

Lijn 136 Nibbixwoud - Oostwoud - Hoorn Station

Maandag t/m vrijdag overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.
Op zaterdag en zondag Overal Flex.

Lijn 139 Hoorn Station - Abbekerk - Opperdoes - Medemblik

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 151 Alkmaar Station - Petten

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 152 Schagen Station - Callantsoog

Maandag t/m vrijdag overdag en ’s avonds elk uur.
Op zaterdag en zondag Overal Flex.

Lijn 156 Warmenhuizen - Schagen Station

Op maandag t/m vrijdag overdag elk uur.
Dirkshorn-Schagen in avond en weekend Overal Flex.

Lijn 157 Alkmaar Station - Tuitjenhorn

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur

Lijn 160 Alkmaar Station - Heerhugowaard

Maandag t/m zaterdag overdag elk half uur, zondag overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 162 Alkmaar Station - Heerhugowaard Icaruslaan

Maandag t/m zaterdag overdag elk half uur, zondag overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 163 Alkmaar Station - Akersloot - Uitgeest

Dagelijks overdag en ’s avonds elk uur.

Lijn 164 Castricum Station - Egmond Binnen - Egmond aan Zee

Op werkdagen in ochtend- en middagspits elk uur.
Bakkum-Castricum overdag, ’s avonds en weekend Overal Flex.

Lijn 165 Alkmaar Station - Egmond aan Zee

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 166 Bergen - Alkmaar Station

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 167 Castricum Station - Alkmaar Station

Dagelijks overdag elk uur, ’s avonds ongeveer eens per twee uur.

Lijn 169 Alkmaar Station - Oudkarspel

Op werkdagen in spits elk half uur, daluren en weekend overdag elk uur.
Alle avonden ongeveer eens per twee uur.

Lijn 232 Hoorn Station - Blokker - Wervershoof - Andijk

Vervalt volledig, lijn 132 is alternatief.

Lijn 250 Middenmeer - Alkmaar Station

Eén vroege rit van Nieuwe Niedorp naar Alkmaar

Lijn 251 Alkmaar Station - Petten via ECN

Vervalt volledig, lijn 151 is alternatief

N60 Alkmaar Station - Heerhugowaard

Vervalt volledig.

N69 Amsterdam Elandsgracht - Alkmaar Station

Vervalt volledig.

Scholierenlijnen

Vanaf maandag 11 mei rijdt de scholierenlijn 606 weer, omdat de lessen op de Europese School in Bergen vanaf 11 mei weer worden opgestart.

Vanaf 2 juni 2020 rijden de scholierenlijnen weer volgens de reguliere dienstregeling (m.u.v. lijn 660).


Geen buurtbussen tot half augustus 2020

De buurtbussen in Noord-Holland Noord die door vrijwilligers worden gereden, rijden vanwege het coronavirus niet tot 17 augustus. Dit is tot het einde van de zomervakantie.

Het gaat om kleine 8-persoonsbussen die bestuurd worden door vrijwilligers. De meeste vrijwilligers zijn ouderen die tot de risicogroep behoren voor besmetting met het coronavirus. Bovendien zijn deze buurtbussen nog niet voorzien van beschermende voorzorgsmaatregelen zoals een afscherming bij de chauffeur

In de komende periode bekijkt Connexxion samen met de buurtbusverenigingen en de provincie op welke manier de buurtbussen na de zomervakantie weer opgestart worden. De beoogde startdatum in augustus wordt mogelijk verschoven, als er voor die tijd bijvoorbeeld geen versoepeling komt voor buurtbuschauffeurs die tot de risicogroep behoren. De buurtbusverenigingen, Connexxion en de provincie Noord-Holland hebben dit besluit gezamenlijk genomen.

Het gaat om de volgende buurtbussen in de regio Noord-Holland Noord:

 • Lijn 406: Schagen - Waarland
 • Lijn 407: Heerhugowaard - Langedijk
 • Lijn 408: Egmond aan Zee - Egmond Binnen - Heiloo
 • Lijn 409: Heerhugowaard - Ursem - Obdam
 • Lijn 410: Egmond aan Zee - Egmond aan de Hoef - Bergen - Bergen aan Zee - Schoorl - Camperduin
 • Lijn 411: Schagen - Sint Maartensvlotbrug - Burgerbrug - Tuitjenhorn / Schagen - Stroet - Kalverdijk - Tuitjenhorn
 • Lijn 412: Hoorn - Schellinkhout - Wijdenes - Hem - Venhuizen - Hoogkarspel - Grootebroek
 • Lijn 415: Hoorn - Oostblokker - Westwoud - Oostwoud - Wervershoof - Medemblik
 • Lijn 416: Schagen - Zijpe - Anna Paulowna - Wieringerwaard - Wieringerwerf - Kreileroord
 • Lijn 417: Schagen - Barsingerhorn - Winkel - Nieuwe Niedorp - Hoogwoud - Opmeer - Obdam
 • Lijn 438: Enkhuizen - Bovenkarspel - Grootebroek - Andijk - Wervershoof