Let op: vanaf 6 november geldt de mondkapjesplicht naast in de voertuigen, ook weer op stations en haltes.

Buurtbussen gaan weer de weg op

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.

Buurtbussen gaan weer de weg op

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.

Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht.

Vanwege de extra maatregelen die het kabinet half december nam om het coronavirus tegen te gaan, werd de datum om weer te gaan rijden uitgesteld. Na een jaar te hebben stilgestaan zijn inmiddels diverse Nederlandse buurtbussen weer de weg op. Een groot deel van de buurtbusverenigingen in Noord-Holland heeft nu aangegeven ook weer te willen rijden.

Rijdende buurtbussen

De buurtbusverenigingen in Noord-Holland bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. Op 22 maart zullen 8 van 11 buurtbusverenigingen starten. Twee verenigingen starten op 3 mei 2021. Het gaat om Zijpe-Harenkarspel met buslijn 406 en 411 en De Westfries met buslijn 417. Buurtbus 407 (Heerhugowaard-Langedijk) zal op zijn vroegst 31 mei 2021 starten met rijden.

Dienstregeling

Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling.

Buurtbus-taxi

De Buurtbus-taxi start per 1 september in Noord-Holland Noord. De Buurtbus-taxi rijdt op de momenten dat de reguliere Buurtbussen ook zouden rijden. Er rijdt geen Buurtbus-taxi op zondagen.

Hoe werkt het?

Je kunt op de buurtbustrajecten een rit reserveren bij de Buurtbus-taxi, via het reserveringsnummer 088-3394800. Je dient de Buurtbus-taxi één uur van te voren te reserveren. De Buurtbus-taxi rijdt vanaf 9.00 uur tussen de haltes waar normaal gesproken de buurtbus rijdt. Bij de reservering kun je aangeven bij welke halte je wilt instappen en bij welke halte je wilt uitstappen.

Hoe kan je betalen?

Voor de Buurtbus-taxi geldt een vast tarief van 4 euro per persoon, ongeacht de gereden afstand. Je kunt in de Buurtbus-taxi contant betalen. Het is niet mogelijk om te reizen met de OV-chipkaart of een abonnement.

De Buurtbus-taxi vervalt zodra de buurtbussen weer rijden.
Het taxibedrijf die de Buurtbus-taxi in opdracht van Connexxion rijdt, werkt volgens het coronaprotocol van de taxibranche.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de Buurtbus-taxi reserveren?
Je kan de Buurtbus-taxi reserveren door te bellen naar 088-3394800. Je reserveert de Buurtbus-taxi minstens één uur voor vertrek.

Hoe kan ik de Buurtbus-taxi betalen
Je kunt in de Buurtbus-taxi contant betalen bij de chauffeur. OV-chipkaart is niet geldig in de Buurtbus-taxi.

Hoe lang van tevoren moet ik reserveren?
Je moet de Buurtbus-taxi minstens een uur van tevoren reserveren.

Moet ik een mondkapje dragen?
Ja, je dient in de Buurtbus-taxi een mondkapje te dragen. De uitvoerder van de Buurtbus-taxi rijdt volgens het Coronaprocotol van de taxibranche.

Ik ben niet opgehaald, waar kan ik dat melden?
Je kunt dit melden bij de klantenservice van Connexxion. Meer informatie vind je hier.

Is het reizen met de buurtbustaxi Corona-veilig?
Ja, bij het in acht nemen van de regels en protocollen rondom het Coronavirus kan er op een veilige manier gereisd worden met de Buurtbus-taxi. Bij het reserveren van de Buurtbus-taxi wordt er ook gevraagd of je Corona-gerelateerde klacht hebt. Zo proberen we het reizen met de Buurtbus-taxi zo veilig mogelijk te maken.

Rijdt de buurtbustaxi volgens een dienstregeling?
Nee, de Buurtbus-taxi rijdt op reservering. Bij de reservering kun je aangeven tussen welke haltes van de (reguliere) Buurtbus je wilt reizen. De Buurtbus-taxi komt je bij de opgegeven opstaphalte ophalen.

Kan ik met de Buurtbus-taxi van deur-tot-deur reizen zoals bij een reguliere taxi?
Nee, met de Buurtbus-taxi kan alleen van halte-tot-halte worden gereisd tussen de haltes waar de Buurtbus normaal ook halteert.

Heb ik de Buurtbus-taxi voor mij alleen of kan het ook zo zijn dat er andere passagiers in de Buurtbus-taxi zitten?
Het is mogelijk dat er andere passagier bij jou in de Buurtbus-taxi komen.

Waarom rijdt de Buurtbus-taxi pas vanaf 09:00 uur?
Dit is een keuze die Connexxion samen met de opdrachtgever de Provincie Noord-Holland heeft gemaakt. De Buurtbus-taxi is een tijdelijk alternatief voor de reguliere buurtbussen

Kan ik reizen met de OV-chipkaart in de Buurtbus-taxi?
Nee, dit is niet mogelijk. De OV-chipkaart is niet geldig in de Buurtbus-taxi. Je dient het vaste tarief op een andere manier te betalen bij de chauffeur in het voertuig.

Waarom moet ik de Buurtbus-taxi van te voren reserveren? Dit hoeft normaal niet bij de reguliere Buurtbus
Er moet van te voren gereserveerd worden, zodat er vooraf triage gedaan kan worden. Bij de reservering zal er aan je gevraagd worden of je geen klachten hebt die gerelateerd zijn aan het coronavirus.