Buurtbus-taxi als tijdelijk alternatief voor de buurtbussen

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.
 

Buurtbussen gaan weer de weg op

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.

Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht.

Vanwege de extra maatregelen die het kabinet half december nam om het coronavirus tegen te gaan, werd de datum om weer te gaan rijden uitgesteld. Na een jaar te hebben stilgestaan zijn inmiddels diverse Nederlandse buurtbussen weer de weg op. Een groot deel van de buurtbusverenigingen in Noord-Holland heeft nu aangegeven ook weer te willen rijden.

Rijdende buurtbussen

De buurtbusverenigingen in Noord-Holland bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. Op 22 maart zullen 8 van 11 buurtbusverenigingen starten. 3 verenigingen starten vooralsnog op 3 mei. Het gaat om Zijpe-Harenkarspel met buslijn 406 en 411, De Westfries met buslijn 417 en Heerhugowaard-Langedijk met buslijn 407.

Dienstregeling

Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling.

Buurtbus-taxi

De Buurtbus-taxi start per 1 september in Noord-Holland Noord.

Inwoners kunnen op de buurtbustrajecten een rit reserveren bij de Buurtbus-taxi, via het reserveringsnummer 088-3394800. . De Buurtbus-taxi rijdt vanaf 9.00 uur tussen de haltes waar normaal gesproken de buurtbus rijdt. Bij de reservering kunnen reizigers aangeven bij welke halte ze willen instappen en bij welke halte uitstappen. Voor de Buurt-taxi geldt een vast tarief van 4 euro, ongeacht de gereden afstand. De Buurtbus-taxi vervalt zodra de buurtbussen weer rijden.
De taxibedrijven die de Buurtbus-taxi in opdracht van ons rijden, werken volgens het coronaprotocol van de taxibranche.
Buurtbussen

Buurtbussen rijden op trajecten waar onvoldoende reizigers zijn om ‘gewoon’ openbaar vervoer aan te bieden. Het gaat om kleine 8-persoonsbussen die worden bestuurd door vrijwilligers.