Draag een mondkapje en vermijd drukte. Zorg voor voldoende saldo op je OV-chipkaart of koop vooraf je kaartje.

Groen licht voor het openbaar vervoer

15-09-2020
Met de campagne ‘Het OV is OK’ nodigt de OV-sector de reiziger opnieuw uit om te reizen met het openbaar vervoer. Vanaf maandag 14 september is deze multimediale campagne overal te zien.
Tijdens de intelligente lockdown is het OV op verzoek van de rijksoverheid door blijven rijden, uitsluitend voor de vitale sector. Met bijna lege treinen, bussen, trams, metro’s en veerponten hielden we Nederland mobiel. De rijksoverheid vroeg iedereen om alleen te reizen met het ov als dat strikt noodzakelijk was. Hierdoor daalde het aantal gebruikers van het OV met 90%.

Vanaf 1 juni werden de maatregelen weer versoepeld en mochten we weer meer reizigers verwelkomen in het ov. Tegelijk zorgen de aldoor geldende maatregelen zoals thuiswerken en online les volgen nog steeds voor minder reizigers dan vóór corona.
Peters: “Ook blijken veel mensen en bedrijven nog niet te weten dat ze weer van harte welkom zijn in het ov. Reden voor alle ov-bedrijven in Nederland om samen een landelijke campagne op te zetten. We willen graag dat mensen weer gaan ervaren hoe prettig en verantwoord het is om met het ov te reizen.”

Weer verantwoord reizen met het OV

Bij deze multimediale campagne ligt de focus op het inspireren van de reizigers om weer vaker met het ov te reizen voor verschillende doeleinden en ze te informeren over geldende maatregelen in het ov. Peters: “Met de medewerking van de reizigers en onder andere de onderwijsinstellingen, zoals het mondkapje dragen en zoveel mogelijk reizen buiten de drukke tijden, is het ons gelukt om verantwoord met het OV te reizen.”

Toekomst

Het gemiddeld aantal reizigers in het ov zit nu tussen de 50% en 60%, met uitschieters naar 70%, van het aantal dat we normaliter vervoeren, waarbij de kosten gelijk zijn gebleven. Peters: “De toekomst laat zich niet voorspellen, maar met deze campagne willen we de reiziger laten zien dat het ov, ok is. Waar je ook naar toe gaat. Het kan met het OV”.

De multimediale campagne ‘Het OV is OK’ is de komende drie maanden te zien op tv, radio, online en op social media. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.ov-ok.nl.

We vragen reizigers om een mondkapje te dragen, zo veel mogelijk verspreid over de dag te reizen, grote drukte te vermijden en bij klachten thuis te blijven. Verder gelden natuurlijk de basisregels voor iedereen van het RIVM.